1. Filem Top Gun Maverick memeriahkan sosial media dan perkongsian pelbagai kenalan sejak minggu lepas. Legasi filem pertama Top Gun arahan Tony Scott, pada 1986 ini sangat memberi kesan pada penggemar filem militari.

           Fenomena dan keghairahan untuk sekuel selepas 36 tahun tayangan filem pertama. Ini sangat memberi impak pada memori serta emosi, selepas beberapa kali ditangguhkan.

Oleh: Muhammad Faiq Bin Shaf’ii
Foto: HMAS Rankin
Kredit foto: Royal Australian Navy 

LATAR BELAKANG

Pengumuman AUKUS pada minggu lepas antara berita yang menghangatkan media pertahanan serta geopolitik antarabangsa. Ini termasuk dengan beberapa berita besar iaitu penamatan contract pembinaan 12 unit kapal selam kelas Barracuda bagi menggantikan kapal selam konvesional kelas Collis, dan Australia akan menerima bantuan teknikal dari US dan UK untuk membangunkan angkatan kapal selam nuklear mereka.

Latarbelakang AUKUS ini bermula dari pembangunan projek kapal selam Australia, yang dimenangi oleh Perancis pada awalnya. Kapal selam Australia ini akan berkuasa nuklear (nuclear propulsion) dan dibangunkan dari platform kelas Barracuda,kapal selam Perancis oleh firma Naval Group, firma yang sama membina 2 unit kapal selam Scorpene TLDM.

Dengan penubuhan AUKUS, Australia membatalkan projek dengan Perancis, dan menerima tawaran teknikal dari US dan UK untuk membangunkan kapal selam nuklear mereka. Ini menimbulkan kemarahan Perancis kerana langkah ini dianggap mengkhianati sekutu eropah mereka terang-terangan, sehingga memanggil kembali duta mereka dari US dan UK ke Paris. Malah Perancis, antara kuasa besar ekonomi EU, memberi kenyataan bahawa kerjasama ekonomi antara Australia dan EU akan mengalami jalan yang sukar selepas ini.

May be an image of outdoors

Hari ke-8 Perang Ukraine-Russia
Oleh: Luqman Hakim

Kiev, Kharkiv, Mariupol.

3 nama ini merupakan bandar-bandar utama yang menjadi duri dalam tempo operasi kententeraan Rusia di bumi Ukraine.

Kiev, ibukota Ukraine, dan segala pentadbiran kerajaannya, merupakan objektif utama kali ini. Kharkiv merupakan satu bandar besar di sebelah timur Ukraine, dan Mariupol adalah bandar di tepi Laut Hitam, di arah selatan.

Kita mulakan dengan Mariupol. Rusia menakluk wilayah Crimea, beserta dengan wilayah Donbass, Donetsk People Republic (DPR) dan Luhansk People Republic (LPR). 2 nama ini akan memainkan peranan besar menjayakan operasi di bahagian selatan dan akan diulas di bawah.

May be an image of 3 people and road

 
 
Setelah 7 hari Perang Ukraine-Rusia bermula.
Oleh Luqman Hakim
 
Setelah lama menyimpan hasrat hasrat untuk menukilkan sesuatu berkenaan konflik Rusia- Ukraine, kini barulah penulis mendapat inspirasi untuk bangkit dan menulis sepertimana bangkitnya seorang YB tatkala menjelang pilihanraya
 
Kini telah masuk hari ke-7 sejak bermulanya serangan dari Rusia ke atas Ukraine. Tindakan susulan yang diambil Barat adalah untuk mengenakan sekatan ekonomi sekeras-kerasnya terhadap Rusia, mengakibatkan matawang Ruble jatuh menjunam umpama terjun daripada tingkat 14.
 
Tetapi, itu bukanlah apa yang ingin diulas hari ini sebaliknya melihat dan membincangkan tentang operasi tentera yang berlaku sepanjang 7 hari serangan ini berlaku.

 

ukraine-crisis-grad-rocket-launchers-feb-8-pro-russian-clashes-debaltseve2.jpg

 

Oleh : Muhammad Faiq Bin Shaf’ii
Foto: Alexei Chernyshev/Reuters

Konflik Russia - Ukraine kembali hangat dan mendapat liputan pelbagai media antarabangsa. “Civil War” di Ukraine, pendudukan Russia di Crimea sejak 2014, permohonan Ukraine untuk menyertai pembesaran NATO, potensi kehilangan zon penampan dan pangkalan Tentera Laut Russia (HQ Black Sea Fleet ).

Geopolitik Eropah timur ini tidak pernah sunyi sejak kejatuhan Soviet Union 1991, di mana ianya mewujudkan “power vacuum” dan pelbagai pertembungan militari, diplomatik, serta tuntutan wilayah antara negara-negara bekas kesatuan Soviet.

Memahami garis masa sejarah dan geografi setiap lokasi panas ini mampu memberi kita satu kefahaman bermula dari era Empayar Tsarist Russia, Soviet Russia ( 1918-1922 ), Soviet Union ( 1922-1991), Persekutuan Russia ( 1991- kini)

Rentaka's Special Column

Picture
PDRM Marine Police: Picture abnxcess
By: DSP Ahmad Ariffin

Semasa Ops Pasir mula dilaksanakan pada awal tahun 2001, CP Sabah pada ketika itu, telah mengarahkan kapal dan botronda PDRM untuk menembak mana-mana vessel yang tidak mahu berhenti untuk pemeriksaan apabila diminta. Namun tindakan melepaskan tembakan adalah cara terakhir dalam tindakan ROE dan tembakan tersebut tidaklah mendatangkan kematian melainkan pesalah itu terbabit telah melakukan kesalahan yang membolehkan dia dipenjara seumur hidup atau dihukum dengan hukuman mati. Saya semasa itu sebagai Peg Pemerintah kapalronda PX 18 Sri Labuan semasa zaman kuda makan tembaga, telah beberapa kali saya menjalankan ROE yang diarahkan. Memang bot yang dipanggil akan terus berhenti apabila tembakan senjata kecil dilepaskan kearah bow bot tersebut.
 
Dalam situasi yang lain pula, apabila menerima maklumat terperingkat berkenaan kumpulan militant yang bersenjata, arahan dari Pegawai Gerakan amat mudah iaitu ‘Lenyapkan dari permukaan’ sekiranya bertembung. Namun begitu, rata-rata pegawai pemerintah kapal Polis tidak buta undang-undang dan tetap akan melaksanakan ROE kecuali terpaksa.

Polis Marin dan TLDM mempunyai ROE mereka masing-masing dan tindakan tembak telah nyata disebut dalam perlaksanaan ROE sejak dulu lagi dan tidak perlu mendapat kelulusan tertinggi pemerintah atau kerajaan. Ia adalah seperti salah satu surah dalam kitab di kapalronda. Pegawai pemerintah kapal seharusnya tahu bila tindakan ROE boleh dilaksanakan dan akan bertindak secara ‘Suci Hati’ seperti yang di peruntukkan dalam undang-undang Malaysia. Dengan mengambil kira Innocent Passage sesebuah kapal atau bot dari negara jiran seperti termaktub di dalam perkara 19 UNCLOS (United Nations Convesion Law of the Sea) bukan mudah untuk pegawai pemerintah kapal mengeluarkan arahan tembak kecualilah perairan laut Sabah terutama di kawasan ESSZONE telah diisthiarkan ‘War Zone’.
 

About The Writer:

Picture
DSP Ahmad Ariffin telah berkhidmat selama 15 tahun di dalam Polis Gerakan Marin. Beliau mempunyai pengalaman luas dalam penguatkuasaan undang2 maritim dan merupakan bekas pegawai memerintah kapal PX18 Sandakan. Kini DSP Ahmad Ariffin bertugas di IBU pejabat polis bukit aman.

Most Read