Jika dilihat pada rakaman- rakaman video tentang konflik Rusia-Ukraine yang disiarkan dalam laman- laman media sosial, ada banyak elemen- elemen yang sebelum ini kelihatan remeh yang akhirnya terbukti sangat penting dalam perang. Sebagai contohnya adalah sokongan logistik. Mungkin tidak ramai yang perasan bahawa Rusia sanggup melancarkan pelbagai jenis peluru berpandu termasuklah peluru berpandu hipersonik terkininya semata- mata untuk menyasarkan tempat simpanan senjata, bahan api dan jalinan landasan keretapi bagi mengganggu sokongan logistik untuk tentera Ukraine.


Ukraine proposes swapping injured Azovstal defenders for Russia prisoners |  Reuters

Hari ini kita akan bercerita tentang propaganda yang merupakan satu elemen yang sangat penting dalam peperangan mahupun operasi gerak saraf dengan berpaksikan konflik Rusia- Ukraine.
Satu contoh yang terbaik tentang propaganda boleh dilihat beberapa hari yang lalu apabila terdapat satu nukilan yang dianggap berita dan tidak dapat ditentukan kesahihannya daripada laman sesawang yang entah daripada mana yang mengatakan TUDM BERKEMUNGKINAN akan membeli pesawat "tertentu" untuk menggantikan pesawat Hawk. Maka secara tiba- tiba hebohlah berita "tertentu" bakal dimiliki oleh TUDM. Belum sempat habis makan sepinggan nasi, maka "dinding" laman FB tim RENTAKA tiba- tiba dipenuhi dengan berita mahupun infografik berkenaan tersebut dan setiap cebis cerita ang berkaitan dengannya. Ia mengambil masa dua hari untuk keadaan menjadi reda. Maka itulah satu contoh propaganda yang berjaya. Belum kerajaan keluarkan kenyataan rasmi, semua pakat- pakat angguk percaya berita yang didengar. Fenomena ini juga menunjukkan rakyat Malaysia secara umumnya suka mempercayai berita yang tidak sahih lagi sensasi.

 

Rasanya masih belum terlambat untuk tim RENTAKA mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat pembaca RENTAKA yang menyambutnya. Meskipun Aidilfitri tahun ini disambut dengan sedikit mengejut, namun ia sama sekali tidak merencatkan kemeriahannya. Seperti kebiasaannya, dalam kesibukan menyambut Aidilfitri, masing- masing tercari- cari idea apa yang hendak dihidangkan untuk tatapan pembaca RENTAKA lantaran tiada perkembangan menarik di dalam negara mahupun di rantau Asia Tenggara.

Pun begitu dalam sedar ataupun tidak, perang di Ukraine semakin menjadi parah. Keazaman Nato untuk terus membekalkan Ukraine dengan bantuan persenjataan terkini berterusan meningkatkan kemarahan Rusia. Hampir setiap hari Rusia melancarkan serangan peluru berpandu kruis ke atas sasaran- sasaran yang dipercayai dimana bantuan persenjataan barat disimpan. Namun masih ada bantuan persenjataan yang telah sampai ke medan hadapan. Yang paling merisaukan Rusia adalah bantuan persenjataan berat yang telah sampai mahupun dalam perjalanan ke Ukraine. Samada bantuan ini mampu untuk mengubah arus perjalanan pertempuran di Ukraine masih belum dapat dipastikan tetapi langkah yang diambil oleh Nato ini dianggap serius oleh Rusia sehinggakan mereka mengambil langkah drastik yang boleh dianggap sebagai era baru dalam konflik Rusia-Ukraine iaitu sekatan bahan api dan gas terhadap Poland dan Bulgaria.Operasi khas ketenteraan Putin terhadap Ukraine masih berterusan dan dijangka tidak akan berakhir dalam masa terdekat. Sebagai perbandingan, tentera Imperial Jepun mengambil masa lebih daripada dua bulan untuk menawan Tanah Melayu biarpun tidak menghadapi tentangan serius daripada tentera British. Banyak perkembangan menarik yang terjadi semasa kempen mula mengesot ke hari yang 25. Serangan Rusia telah semakin perlahan dan tentera Rusia di Kyiv dan Mariupol telah mula melakukan operasi peperangan bandar yang cukup menggerunkan. Seperti yang dijangka, tentera Chechen telah menjadi pendahulu serangan di mana kepakaran


Ramai yang tertanya- tanya tentang mengapa kemaraan tentera Rusia kelihatan begitu perlahan dalam kempen mereka untuk mengajar Ukraine. Begitu juga dengan pemerhati- pemerhati ketenteraan di luar negara. Rata- rata telah melahirkan pelbagai kenyataan dan teori dalam usaha mereka untuk merungkai persoalan mengapa kemaraan tentera Rusia adalah begitu perlahan sekali. Pemerhati ketenteraan yang terpengaruh dengan propaganda pro Ukraine mengatakan tentera Rusia bukanlah hebat seperti leluhurnya dahulu iaitu tentera USSR dan mereka kelihatan tidak cekap dalam mengendalikan urusan logistik manakala mereka yang pro Rusia pula berpendapat kemaraan tentera Rusia direncatkan oleh arahan Putin yang mahu korban awam diminimumkan serendah mungkin. Apa yang pasti, tentera Rusia tetap mara tapi pada kelajuan yang cukup perlahan.

 

 Russian troops

Foto:Alexander Ermochenko/Reuters.

Walaupun Rusia telah mula membina kekuatan di sempadan Ukraine- Rusia, ia dilihat sebagai hanya bertujuan untuk mengertak Ukraine. Sedikit demi sedikit, Rusia telah menghimpun lebih kurang 600 ribu-800 ribu tenteranya yang lengkap dengan senjata berat di sempadannya dengan Ukraine. Sekalipun Ruisia bertindak menyerang Ukraine, ia diramalkan hanya untuk membebaskan wilayah Donetsk dan Luhansk daripada pemeritahan Ukraine. Jadi bayangkan betapa terkejutnya ramai pemerhati antarabangsa (termasuk tim RENTAKA sendiri) apabila Presiden Vladimir Putin mengumumkan operasi khas untuk Ukraine ditawan dan dilucutkan persenjataannya. Tapi persoalannya mengapa Presiden Putin bertindak demikian?